Sportcolumn: Herman

Door Léon Krijnen


De beste sportcolumn ter wereld. Ik had hem willen schrijven, maar Herman Brusselmans is me voor geweest. De immer triest kijkende Vlaming die er in geslaagd is om treurnis, drank, mislukte liefdes en verlegenheid te cultiveren tot winstgevend schrijverschap.

Een conclusie die te voorbarig zou kunnen zijn, en waarmee ik hem tekort zou kunnen doen. Ik beken nog nooit een boek van hem gelezen te hebben, maar dat ga ik goedmaken, zodat we dan tenminste weten waar we het over hebben.
Overigens had het me eerder op moeten vallen dat Brusselmans iets met sport heeft, gezien de boekenkast van een vriend waarin slechts twee hoofdsoorten te vinden zijn. Tachtig procent van dat oeuvre beslaat sport, voornamelijk wielrennen en voetbal, daaronder prijkt het verzamelde werk van Herman Brusselmans.
Niet goed opgelet dus, want anders was ik niet zo verrast geweest toen ik ’sportcolumn’ aan een zoekmachine op internet voerde. Laatste soelaas voor de vrijdagmiddag blues die ’writers block’ heet. Een keiharde deadline van deze column is nooit afgesproken of vastgelegd, maar hoe later, hoe chagrijniger de eindredacteuren. Gelukkig is er een betere reden om er vrijdagmiddag zo vroeg mogelijk mee te kappen: de stamkroeg lonkt ons allen. ’Wie mij nog nuchter spreken wil’ strompelen sommigen hier het pand uit, ’dient zich te haasten’.
Ik snap niet hoe Herman Brusselmans hem dat lapt, maar tik het woord sportcolumn in Google, de moeder van alle zoekmachines, en ’De beste sportcolumn ter wereld’ komt bovenaan te staan. Door Herman Brusselmans.
Zo te zien wordt de website gedraaid door een fanatieke fan van de schrijver en is de sectie ’Brusselmans eigenzinnige kijk op sport’ een verzameling van columns die in De Nieuwe Gazet verschenen zijn. Althans, dat staat er als bronvermelding bij en dat copyrights en dergelijke geregeld zijn, dat nemen we maar aan.
Zijn ze leuk? Bladert u zelf eens door deze mooie verzameling waarover ik dankzij mijn writers block gestruikeld ben. Voor de goede orde: ik was op zoek naar inspiratie, niet van plan om iets over te schrijven. Al was het maar omdat internet het plegen van plagiaat net zo gemakkelijk als dom gemaakt heeft. Alles kan gejat worden, maar iedereen kan het zien.
Waar gaan de columns van Herman over? Er loopt één grote gemene deler doorheen: seks. Zou dat misschien iets met die hoge internet-notering te maken hebben? Nee, want wat je ook tegenkomt als je op seks gaat zoeken, geen Brusselmans.
Herman wordt opgewonden van Victoria Beckham en van de vrouw van Jan Koller, met wie hij - samen met Phaedra Hoste, waar Roger de Vlaemick ooit mee uit de bocht gevlogen is - graag een triootje zou doen. Vanwege hun schitterende, natuurlijk, volle en ongerepte borsten.
’Ik zweer jullie’, aldus Herman, dat ik die twee de beurt van hun leven zou willen geven, want ben ik niet alleen de grootste sportkenner van Vlaanderen, de beste sportcolumnist ter wereld en de getalenteerdste schrijver van het heelal, doch tevens ongelooflijk populair bij de meisjes dankzij mijn bijkans unieke seksuele uitstraling die slechts op het zicht reeds verraadt dat ik in bed zowel een tedere minnaar als een woest beest kan zijn’.
Zou dat het geheim van deze literaire smid zijn? Gelezen een van die columns - en ze worden steeds leuker - heeft ook Herman een eigen mantra als hij zich op vrijdagmiddag richting stamkroeg haast. Die ligt op de Korenmarkt in Gent, en op weg daarheen vraagt hij 22-jarige meisjes wat ze ervan denken om eens met zijn genitaliën te spelen.
Ik begin het succes van de beste sportcolumn ter wereld te begrijpen: hij moet vooral niet over sport gaan.

Bron : BN De Ster: 4 oktober 2003

This page was created by Erik 'PalmBoy' RAEYMAEKERS

created on 02-09-2004 - last updated on 02-09-2004