Er was geenszins - Kim Duchateau"Donkere bossen worden als vanouds onveilig gemaakt door geile wolven en dolgedraaide geesten. Labiele jonkvrouwen vallen nog steeds voor kikkerprinsen met een groot bakkes maar evengoed eisen modieuze minnestrelen en goddeloze apen de hoofdrol op in een verbazend vertrouwde omgeving. In een land niet ver hiervandaan, met kleine kastelen en grote emoties. Kim Duchateau luisterde en las. Hij nam pen en kwast en vervaardigde op grootmoeders wijze illustraties bij deze vertellingen. Met respect voor traditie en zonder spoed want tijd is relatief in sprookjesland. En geluk ook."


"Er was geenszins", een sprokenboek voor volwassenen (met Herman Brusselmans, Urbanus, Kees van Kooten, Christophe Vekeman, Jan de Smet, Ilah, Stijn Meuris, Renske de Greef, Hugo Matthysen, Vitalski, (pdw), Bart Schoofs, Bernard Dewulf ea - met tekeningen van Kim)


Bestel dit boek nu voor 27.89 € bij Azur.

 
Uitgeverij: Oogachtend
Uitgegeven: oktober 2007
Uitvoering: hardback/gebonden
Formaat: 24,6 x 32,7 cm.
Omvang: 72 blz.
Prijs: 29,90 €
ISBN: 97-890-775-4935-3


Sprookjes verdienen Grote Kapitalen!

Er was eens een Bronzen Adhemar-Tekenkoning genaamd Kim. Ja, kortweg Kim. Zijn familienaam was-ie ergens in de loop van zijn Grillige Leven kwijtgeraakt. Deze BAT het is eens iets anders dan een BV keek vanop zijn Bronzen Troon terug op de Lange Weg die hij tot nu toe al had afgelegd. Mijmerend en toch wel een beetje trots was-ie op zijn Eigenzinnige Wijze waarop hij tot nu toe zijn Tekenende Carrière had volbracht. Hoogte- en Laagtepunten werden op wiskundige wijze aan elkaar verbonden, ook de Onvermijdelijke Middenpunten ontbraken niet.

Voor Kim, de BAT, was het nog lang geen tijd om Lang en Gelukkig te leven. Daarvoor was de Tekenkoning nog veel te jong. Uitdaging, Nieuwe Paden betreden, jezelf Terug Uitvinden; de Sleutelwoorden van Kortweg Kim om te besluiten het Tekenroer eens even om te slaan. Stuurboord, Bakboord en Rechtdoor mochten even avontuurlijk doen.

Kortweg Kim riep zijn Nederige Bedienden bij hem maar hij had geen Nederige Bedienden, dus kwam Niemand op zijn Bevelend Geroep af. De BAT verliet dan maar zelf zijn Bronzen Troon en belde met zijn Bakelieten Telefoon de Bronzen Telefoon was besteld maar nog niet geleverd enkele Bevriende Tekende Schrijvers, een aantal Bevriende Schrijvende Tekenaars en ettelijke Waarlijk Grote Schrijvers op. Deze kregen allemaal Dezelfde Vraag voorgeschoteld verpakt in een Beleefd Papiertje. De vraag luidde: "Willen jullie een Sprookje voor me schrijven zodat ik dat Sprokende Schrijfseltje kan voorzien van een Illustratieve Tekening?"

De Zeventien Opgebelden reageerden allemaal met een Positief Juichend Ja-woord. En de Bronzen Adhemar-Tekenkoning zag een Heuse Jeugddroom in vervulling gaan. Urbanus, Kamagurka, Hanco Kolk, Stijn Meuris, Jan De Smet, Vitalski, Hugo Matthysen, Christophe Vekeman, Ilah, (pdw), Steve Michiels, Herman Brusselmans, Chris Van Camp, Bernard Dewulf, Renske De Greef, Bart Schoofs én Kees van Kooten behoorden tot de Zeventien Opgebelden en toogden allen naar hun Eenzame Schrijftafel om aldaar een Prachtig Sprookje uit hun Schrijvende Pen te laten vloeien.

Kamagurka's Sprookjesinkt bleek Snel Opgedroogd; twee zinnen (Zonder Hoofdletter) telt zijn sprookje (Wederom Zonder Hoofdletter). Gelukkig loopt het goed af. Andere Opgebelden deden dan weer meer dan hun best: Bevlogen Zinnen over Zwarte Kapjes, Rode Jurkjes, Huilende Meisjes, Vreemde Prinsessen of Zwarte Katten. Opmerkzame Lezers zullen meteen opmerken wat ook hun Taak is dat de Afgeleverde Sprookjes niet allemaal bestemd zijn voor Kinderlijke Oortjes. Maar dat kon Kortweg Kim niet tegen houden. Met een bijna Kinderlijk Enthousiasme begon hij Ware Pareltjes te Kliederen op Grote Doeken.

Waarlijk een Groot Genoegen ook om dit dan als Argeloze Lezer onder ogen te krijgen. Om te snoepen, te genieten, te verslinden! Niets is wat men verwacht. Het langste verhaal ter wereld bleek maar twee dagen te duren, wolven blijken wel degelijk kapjes te eten, sprookjes blijken ook een hoog soapgehalte te bevatten. Deze ingrediënten, in combinatie met de haast absurdistische, surrealistische maar vooral ook grafische, prachtige tekeningen met zelfs het spreekwoordelijke varken met een lange snuit die het boek afsluit van Kortweg Kim levert een Knap Boek af. Grappig, verrassend, afwisselend genoeg en een Bronzen Adhemar-Tekenkoning waardig!

Hij leve zeker en vast nog lang en ook nog gelukkig. Daar zijn wij zeker van.
kURT mORISSENS

Boze sprookjes voor volwassen dromers

Kim Duchateau, huiscartoonist van deze krant, verlaat met zijn nieuwste boeken de vertrouwde paden van strips en grapjasserij. Er was geenszins is een bundeling sprookjes van schrijvers van nu, onder wie Kees van Kooten, Herman Brusselmans, Bernard Dewulf en Christophe Vekeman.

Nu ja, sprookjes. Een en ander is wel up to date gebracht. 'Want voor kinderen zijn er al sprookjes genoeg', aldus Kim.

Stijn Meuris ontdekt bijvoorbeeld dat één enkel meisje verantwoordelijk is voor al die Was mij!'s op duizenden vuile camionetten. Christophe Vekeman vertelt een parabel over een arme drommel die god in een jeansbroek ontmoet. Voor Kees van Kooten was er vooral eens een man die met de Duitsers collaboreerde. Niet dat er donkere bossen met deernen en kusklare kikkers in het verschiet liggen, maar dan staan er wél hedendaagse verkeersborden langs de paden. Urbanus verhaalt bijvoorbeeld van twee meester-vertellers die zo vol van zichzelf zijn dat geen kind nog naar hen wil luisteren. Stripauteur Hanco Kolk brengt een meesterlijke vertelling over een koning die in zijn kelder de liefde van zijn onderdanen bottelt. Eerder sprookjes dus voor volwassen dromers die zich 'er was eens' nog goed voor de geest kunnen halen.

Voor kinderen zijn er inderdaad al genoeg", beaamt Kim, die allang speelde met het idee van zo'n bundeling, met illustraties van zijn hand en verhalen van anderen. "Ik denk dat de eerste aanzet zelfs teruggaat tot Blauwbaardje in Wonderland van Louis Paul Boon, dat ik op mijn veertiende in de boekenkast van mijn vader ontdekte. 'En andere grimmige sprookjes voor verdorven kinderen', zo heette dat boek voluit. Daarin liepen slagers achter blote madammen in het bos om hen een borst af te snijden, dat soort dingen. Dat maakte nogal indruk op mij." De kans dat iemand hem zo'n project zou aanbieden, met liefst ook nog auteurs die hem konden bekoren, was te klein. "Ik heb het dus maar zelf georganiseerd. Drieëntwintig auteurs heb ik gecontacteerd, met de vrees dat velen nee zouden zeggen. Slechts zes deden uiteindelijk niet mee." Er zitten bekendere en minder bekende tussen, volbloedliteratoren, columnisten en vrienden uit Kims stripmilieu: Cordelia-tekenaar Ilah verhaalt bondig van een gedachtenlezende wolf. Bart Schoofs, ex-cartoonist van onder meer Bonanza en De Tijd, legt uit dat een prinses geen - excusez le mot - kieken hoeft te zijn om te denken dat ze een leghen is. En geeft vooral aan dat hij een schromelijk onderschatte stilist is. "Striptekenaars contacteren was voor mij natuurlijk niet zo moeilijk", aldus Kim. "Met Van Kootens werk ben ik opgegroeid. Hij leek me het moeilijkst te bereiken, maar vorig jaar trad ik samen met hem op op het internationale literatuurfestival 'Het Grote Verlangen'. Ik heb mijn stoute schoenen aangetrokken en het hem gevraagd. Hij wilde meteen meedoen." Zijn bijdrage is bovendien een van de sterkste in een verder uitmuntende mix, al herinnert ondergetekende zich toch dat de sprookjes in zijn jeugdjaren een langere adem hadden. Het spreekwoordelijke varken met de lange snuit doemt vaak veel te snel op, vooral dan in de bijdrage van Kamagurka, die welgeteld twee zinnen beslaat. Hugo Matthysen slaagt erin 'Het langste verhaal van de wereld' in twee pagina's te vertellen. En moet dit nu in een stripwinkel of in de reguliere boekhandel? "En willen volwassenen nog sprookjes lezen? Of is het boek toch net aantrekkelijk genoeg voor kinderen, ook al begrijpen ze de helft niet? Daar denk ik vooraf niet over na. Als je zo marktstrategisch gaat denken, komt er toch vooral meer van hetzelfde uit."

Kris Jacobs
Bron: De Morgen: 27 oktober 2007

This page was created by Erik 'PalmBoy' RAEYMAEKERS

created on 11-11-2007 - last updated on 11-11-2007

You're visiter number since 11-11-2007