Schrijvers drinken om helder te blijven

en andere onbenevelde menigen over literatuur.


Fernand Auwera (1929) schreef romans, verhalenbundels, interview-boeken, momografieŽn, kinderboeken en filmscenario's. Zijn roman 'Uit het raam springen moet als nutteloos worden beschouwd' werd verfilmd.

In Schrijvers drinken om helder te blijven bloemleest Fernand Auwera eerder verschenen kranten- en tijdschriftartikelen. Hij bundelt de pretentieloze teksten 'omdat ik hoop dat iets van het plezier waarmee ze werden geschreven er leesbaar in is. Allicht hoop ik eveneens iets van mijn fascinatie voor allerlei facetten van de literatuur op de lezer over te kunnen brengen'. En fascinerend zijn zijn literaire uitstappen.

De auteur snuift uitvoerig en wellustig aan het drankprobleem van de groten uit de wereldliteratuur, hij verdiept zich in Tarzan, neemt de verdediging op zich van Simenon en het detective-genre in het algemeen, wikt en weegt SF-romans of filosofeert over porno, pulpliteratuur, strips en scenarioschrijven. Kortom, Fernand Auwera reist kriskras en zonder uitgestippeld plan door zowel de avenues als de sloppen van de Republiek der Letteren. En met iedereen die hij op zijn weg tegenkomt, gaat hij aan de praat: van Edgar Allan Poe tot John le Carrť, van Herman Brusselmans tot Hugo Claus, van Geoffrey Chaucer tot Tom Wolfe, van Lewis Carroll tot Georges Bataille, van G.G. Marquez tot Jean-Paul Sartre.

Fernand Auwera publiceerde al eerder met succes luchtige literaire beschouwingen. Het Nederlandse weekblad De Tijd noemde Cowboy spelen -en andere literaire bezigheden destijds een 'amusant en soms meeslepend literair logboek'. 'Schrijvers drinken om helder te blijven' bevat al even vrolijke en meeslepende bladzijden.

 
Uitgeverij : Houtekiet eigenzinnig / Antwerpen-Baarn
Verschenen: 1992
Uitvoering: paperback
Formaat: 13 x 21 cm.
Omvang: 192 blz.
ISBN: 90-5240-157-8


This page was created by Erik 'PalmBoy' RAEYMAEKERS

created on 12-01-2004 - last updated on 12-01-2004